Viktigt med lyfthjälpmedel!

Det är mycket viktigt att det finns tillgång till lämpliga lyfthjälpmedel, speciellt inom den tunga industrin. Detta för att personalen ska lyfta ergonomiskt och inte skada ryggar med mera. Därför finns det olika typer av lyftanordningar som anpassas till arbetsuppgifterna. Allt för att uppfylla arbetsmiljökraven.

Vikten har stor betydelse vilken typ av lyfthjälpmedel man ska använda sig av. För det kan röra sig allt från några kilo till flera ton, beroende på arbetsuppgifterna. Ett lyftredskap som har blivit allt mer populär och som är lätt att använda är en vakuumlyft. Denna typ av lyfthjälpmedel använder sig av luft för att lyfta olika föremål. Vilket blir mycket smidigt och enkelt att använda, eftersom den följer handens rörelse.

Det finns lyftanordningar som är anpassade för att klara tunga föremål, hetta, att bli våta och så vidare. Lyftredskap är indelade in tre olika bastyper och dessa är: kätting, stållinor och mjuka redskap, men används för samma syfte. Men det finns några skillnader mellan dessa och dessa är:

  • Kätting är slitstark och hållbar, klarar tunga lyft och höga temperaturer.
  • Stållinor är lättare och billigare än kätting, samt klarar fuktiga miljöer och klarar extremt tunga lyft.
  • Mjuka redskap är kostnadseffektiva och har en låg vikt, samt är lämpliga för ömtåliga produkter och är flexibel.

Innan det är dags att välja vilket lyfthjälpmedel som ska användas, bör man använda sig av en checklista:

  • Gör en bedömning av vilken typ av lyft det rör sig om.
  • Kolla godsets vikt.
  • Välj lyfthjälpmedel
  • Undersök vart hjälpmedlet kopplas bäst, men hänsyn till utseende och lyftpunkt.
  • Välj lyftanordning som är bäst anpassad för uppgiften med en tillräcklig maxlast.

Alla lyfthjälpmedel har några saker gemensamt och det är att de används för att lyfta och förflytta olika tunga produkter, men framför allt för att underlätta för människor så att de inte skadar sig under lyft- och flyttprocessen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *