Expanderbetong – Allt du behöver veta

Vad är expanderbetong?

Expanderbetong är ett anpassat bruk för undergjutning som i kombination med vatten blir både lättrinnande och expanderande. En annan konkret egenskap är att materialet är frostbeständigt i samband med undergjutning och garanterar god täthet. Något som också innebär hög tålighet mot extern påverkan som tvättmedel eller exempelvis syror.

Viktigt att nämna är att expanderbruket krymper ytterst lite, vilket ofta är motsatsen när det gäller den här typen av produkter. Ett annat kännetecken för den här produkten är dess optimala bearbetningsegenskaper som möjliggör en mångsidig applicering.

Hur fungerar expanderbetong?

Sett till konsistensen är expanderbruk ett tämligen lätt rinnande material som enkelt kan fyllas ut direkt i exempelvis hålrum eller bestämda moduler. Du kan med fördel använda bruket i samband med pumpning, vilket gör det enkelt att applicera i samband med gjutning.

Precis som namnet avslöjar är det ett material som expanderar direkt innan härdning uppstår. På så sätt kan en konstruktion fyllas av bruk ända ut till minsta detalj utan att trycket blir för kraftigt.

Vad är fördelarna med expanderbruk?

Det finns flera fördelar med att använda expanderbruk när du gjuter, men en av de främsta är materialets precision när det gäller applicering. Expanderbruk ger en god vidhäftning mot konstruktionens angränsande sidor och ytor samt även ett skydd mot korrosion på ytor som består av obehandlat stål.

Inom vilka branscher/industrier används expanderbetong?

Fördelarna är många med den här typen av produkt, vilket gör det användbart inom många olika områden. Det är dock framför allt i samband med undergjutning med krav på total utfyllnad som bruket gör sig optimalt.

Expanderbruket kan användas ända ner till tio minusgrader och är därmed vanligt inom industri, tillverkning och konstruktion.