Ytbehandling – Allt du behöver veta

En ytbehandling är ett täckande lager som läggs på en produkts område, och det brukar kallas substrat. Det finns tre olika typer av ytbehandling och dessa är en kombination: oorganiska, organiska och syntetiska material. Även pigment, lösningsmedel, fyllmedel och fillers ingår som tillsatser och de förbättrar härdningen och användningen av materialet. Ytbehandling är bra att använda för att åstadkomma bland annat: tätning och vattenskydd, isolering, skydda material mot skada, frätning, slitage med mera.

Vad är ytbeläggning?

Den lättaste förklaringen är att det skyddar ytor mot till exempel korrosion och påväxt som finns i hårda miljöer. Ibland kan det vara bra med ytbeläggning om gaser som måste korrigera den genomfart av vätskor och gaser i det som kallas filter, skiljeväggar eller barriärskikt. Det finns tio sorters ytbehandling.

Olika former av behandlingar

För att få produkter, material och annan utrustning att uppfylla åtrådda krav. Det kan vara att göra något elastiskt, eller att förhindra när slitage kommer i kontakt med klimatväxlingar, som vind, vatten och sol. Beroende på material görs ytbehandling på olika sätt, och vilka kriterier som stöder det avslutade resultatet.

• Det kan ske med pulver, och det kallas elektrostatisk sprutbeläggning.
• Genom pensel-, roller-, eller sprutmålning.
• Termisk målning är också vanligt.
• Galvanisering eller varmdoppning, som det även kallas.

Vilka industrier använder ytbehandling?

Inom skinnindustrin används en sådan behandling för att väskor och skor som är tillverkade av skinn, och för att de ska klara av klimatet och vara behagliga. Inom stål och järnindustri behövs ytbehandling (exempelvis korrosionsskydd) för att stålet ska bli stabila och inte frätas sönder, och det utförs då av bland annat varmförzinkning. Inom träindustrin kan det vara svårt att ytbehandla eftersom trä innehåller röta, och är ett organiskt material. Plast kan också behöva ytbehandling för att klara av omväxlingar i klimatet och mot ultravioletta strålar.