Spannmål i svenska industrin

Spannmål är en gräsväxt som odlas för att använda fröna som mat. Spannmålsprodukter odlas i större kvantiteter och ger mer mat till folk runt omkring hela världen än någon annan typ av gröda. Detta för att i dess naturliga form (som i fullkorn) är spannmål en rik källa till vitaminer, mineraler, kolhydrater, fetter, oljor och protein.

Här i Sverige så är vete, korn, havre, råg och rågvete de vanligaste odlade formerna av spannmål. Utvecklingen har har gjort det allt effektivare att odla spannmål. Då man under det svenska bondesamhället, omkring år 1850, kunde få till en bra skörd på cirka 700 kilo spannmål per hektar. Så är nu för tiden en spannmålsskörd på cirka 7 000 kilo per hektar inget ovanligt. Den totala skörden av spannmål i Sverige uppgår till 5-6 miljoner ton per år.

Vete

Vete är det vanligaste sädeslaget som odlas i Sverige. Detta för att det är det mest allsidiga sädesslag. Till skillnad mot många av de andra spannmålen så ökar odlingen av vete i Sverige.

Korn

Korn är en av de äldsta spannmål som odlats i Sverige och var förr här i norden den vanligaste brödsäden, men har under senare tid minskat rejält och numera i stort endast används till djurfoder.

Havre

Till skillnad mot vete innehåller havre inget gluten, något som på senare tid har gjort sädeslaget allt mr populärt. Det har framförallt odlats för djurfoder men även en mindre men ökande del används numera till hälsoprodukter som havrekli, havregryn, havredryck osv.

Råg

Råg är en härdig gröda och klarar av att växa på svårodlad mark. Det används till många olika ändamål som mjöl, rågbröd, rågöl, rågwhiskey, några olika sorters vodka, men även till djurfoder.

Rågvete

En korsning av råg och vete som huvudsakligen använda till foder för djuren. I flera delar av Sverige har rågvete den högsta hektarskörden av alla spannmålssorter.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *