Ställverk och dess användingsområden

Ställverk är en del av kraftnätet som gör det möjligt för att elen eller kraften från ingående ledningar på ett säkert sätt kan föras vidare till ledningar som går ut.

Ställverk kan användas för flera olika saker och uppgifter. Däribland att transformera om spänning vid behov. Se till att alla spänningar inom ett nätverk håller samma nivåer och inte blir överspända eller underspända, detta för att motverka att en säkring går. Kan också bryta en in eller utgående ledning ungefär som en strömavbrytare, men är till för större och mer kraftfulla spänningar. Kan också användas för att skilja ut spänningar och kunna göra underhåll och fungerar då som att man har dragit ut sladden för att inte tillföra någon ström till anläggningen. Kan också jorda och kortsluta ledningar för att säkerheten vid underhållet ska öka och inte riskera att underhållningspersonalen får ström i sig. De ser också till överspänningsskydd finns vid åsknedslag för att skydda inkopplad elektronik.

Det finns många olika typer av ställverk och tillverkning av ställverk sker hos många företag som också ser till att de fungerar korrekt och säkert för användarna av ställverk.

Det finns flera typer av ställverk som används i Sverige. Däribland Transmissionsställverk som ofta står och är placerade utomhus, de är också anslutna till det större nätet. Därefter finns det också primära distributionsställverk som används för de vanligaste distributionsnätverken, alltså de primära. Används bland annat vid distribution för industriområden och stadsdelar som finns i närområdet. Sekundära distributionsställverk används också, främst då för industriområden, de större fastigheterna och större bostadsområdena. De kan finnas både inne och utomhus. Ställverken är dessutom anpassade för olika typer av spänningar och det finns därför ställverk för högspänning, mellanspänning och lågspänning.

Idag kan man dessutom skräddarsy ställverksanläggningar för att passa behovet precis utan något onödig tillägg som inte behövs och inte heller blir bristfälliga eller rätt anpassade.

Postad i El

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *